Sastojci
Super brza torta sa turskim klasičnim keksom petit beurre.Ovaj keks je tanak pa nije potrebno umakati ga u mleko ili sok pre filovanja.
- 800 gr turskog klasičnog keksa petit beurre
Za vanilin kremu
- 5 dcl mleka
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 kašika gustina
- 4 žumanca
- 250 gr putera ili margarina
- 1 kesica šlag krema od vanile
Za fil od višanja
- 600 gr višanja
- 200 gr šećera
- 4 dcl vode
- 2 pudinga vanile
Fil od belanaca
- 4 belanca
- 250 gr šećera
- 1 dcl vode
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Skuvati vanilin kremu
U posudu staviti 4 dcl mlijeka da se skuha. Umutiti 4 žumanca sa 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 6 kašika gustina i 1 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati na maloj vatri dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.Umutiti jedan puter i dodati hladni fil i 1 kesicu umućenog šlaga po upustvu na kesici.
Fil od višanja
U posudu staviti višnje, 2 dcl vode i 200 gr šećera, kuhati dok se šećer ne istopi.Masu štapnim mikserom izblendirati i vratiti na vatru.Zatim je potrebno umutiti 2 pudinga sa 2 dcl vode, dodati u višnje i kuvati.Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu
Vanilin kremu podeliti na 4 dela a fil od višanja na 2 dela. Na tacnu staviti 18 komada keksa (3×6), premazati sa 1 dijelom vanilin kreme, red keksa, 2 dijelom vanilin kreme, red keksa 1 deo fila od višanja, red keksa, 3 dio vanilin kreme, red keksa, 4 deo vanilin kreme, red keksa, 2 deo fila od višanja i na kraju red keksa.Ova torta ima 7 redova keksa.
Tortu premazati po vrhu i okolo sa umućenim belancima.
U posudu staviti 250 gr šećera, dodati 1 dcl vode i kuvati 7-8 minuta.U posudu staviti 4 bjelanca umutiti i dodavati u tankom mlazu vruć sirup od šećera uz stalno mućenje.Kad dodamo sirup dodati 2 kašike soka od limuna i mutiti mikserom još 10 minuta da se ohladi i filovati tortu.
Prijatno
Primjedbe
Objavi komentar