Potrebni sastojci:
175 gr brašna
80 gr čokolade sa 70% udjela kakaa
200 gre maslaca
150 gr šečera
3 jaja
1 kašika praška za pecivo
100 gr mljevenih badema
2 kašika kakaa
2 kašika mlijeka
1 kašika vanilinog šečera
naribana korica naranče
Krema
150 ml slatkog vrhnja
180 gr čokolade sa 70% udjela kakaa
Priprema
Biskvit za čokoladnu tortu
- čokoladu izlomite na kockice i istopite sa 25 g (od 200 g) maslaca na pari
- ostatak maslaca (175g) pomiješajte sa ostalim sastojcima
- miješajte dok smjesa ne postane jednolična
- kad se sastojci sjedine dodajte prethodno otopljenu čokoladu sa maslacem
- lagano miješajte da dobijete finu kremastu teksturu
- u tepsiju ranijhe obloženu pek papirom dodajte malo ulja i pecite na 190 stepeni oko 40 minuta.
Krema za čokoladnu tortu
- slatko vrhnje zagrijavajte na vatri i u njega dodajte komadiće čokolade
- miješajte na niskoj temparaturi dok smjesa ne postane jednolična
- čokoladnu kremu ostavite da se ohladi neko vrijeme
- prije upotrebe izmiksajte da se ne zgusne
Slaganje čokoladne torte
- ohlađeni biskvit prerežite horizontalno na dva dijela jednake debljine
- biskvit premažite sa polovinom dobijene kreme i poglopite drugim biskvitom
- sa ostatkom čokoladne kreme premažite ostatak torte i ostavite da se ohladi.
Prijatno
Primjedbe
Objavi komentar