Recept – Čokoladna torta sa narančom




Potrebni sastojci:

175 gr brašna 
80 gr čokolade sa 70% udjela kakaa
200 gre maslaca
150 gr šečera
3 jaja
1 kašika praška za pecivo
100 gr mljevenih badema
2 kašika kakaa
2 kašika mlijeka
1 kašika vanilinog šečera
naribana korica naranče
Krema
150 ml slatkog vrhnja
180 gr čokolade sa 70% udjela kakaa

Priprema

Biskvit za čokoladnu tortu 
  • čokoladu izlomite na kockice i istopite sa 25 g (od 200 g) maslaca na pari
  • ostatak maslaca (175g) pomiješajte sa ostalim sastojcima
  • miješajte dok smjesa ne postane jednolična
  • kad se sastojci sjedine dodajte prethodno otopljenu čokoladu sa maslacem
  • lagano miješajte da dobijete finu kremastu teksturu
  • u tepsiju ranijhe obloženu pek papirom dodajte malo ulja i pecite na 190 stepeni oko 40 minuta.

Krema za čokoladnu tortu

  • slatko vrhnje zagrijavajte na vatri i u njega dodajte komadiće čokolade
  • miješajte na niskoj temparaturi dok smjesa ne postane jednolična
  • čokoladnu kremu ostavite da se ohladi neko vrijeme
  • prije upotrebe izmiksajte da se ne zgusne


Slaganje čokoladne torte

  • ohlađeni biskvit prerežite horizontalno na dva dijela jednake debljine
  • biskvit premažite sa polovinom dobijene kreme i poglopite drugim biskvitom
  • sa ostatkom čokoladne kreme premažite ostatak torte i ostavite da se ohladi.
Prijatno


Primjedbe